Γλυκιές απολαύσεις.. πώς να γίνουν λιγότερο επιβλαβείς!

Αχ αυτά τα γλυκά που είναι γευστικοί, αλλά και «βλαβεροί» πειρασμοί στους οποίους δύσκολα αντιστέκεται κανείς. Για άλλους πριν το φαγητό , για ορισμένους μετά από αυτό ή απλά κατά τη διάρκεια της μέρας αποτελούν απαραίτητη επιλογή ή και σχεδόν καθημερινή ανάγκη. Οι γυναίκες κυρίως, λόγω και της φυσιολογικής ορμονικής λειτουργίας χρειάζονται τουλάχιστον κάθε μήνα 1 γλυκό τις μέρες πριν την έμμηνο ρύση ή και κατά τη διάρκεια αυτής. Πως μπορεί κανείς να ξεπεράσει την «αδυναμία» του ή να «ξεγελάσει» τον εαυτό του καλύπτοντας τον οργανισμό του με γλυκόζη χωρίς να νιώθει ότι στερείται τις γλυκές απολαύσεις και συγχρόνως διατηρώντας τη γραμμή του;

  1. Καταρχήν μην νιώθετε τύψεις όταν καταναλώνετε το γλυκό της προτίμησής σας, καλύτερα να το απολαμβάνετε, παρά να το μετανιώνετε αμέσως μετά. Προσπαθήστε μόνο όταν συμβεί αυτό να μην το επαναλάβετε και τις επόμενες μέρες της εβδομάδας. Εξάλλου όλοι δικαιούμαστε ένα γλυκό της αρεσκείας μας εβδομαδιαίως με την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο. Ακόμα φροντίστε να μην καταναλώσετε άλλα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας ακόμα κι αν χρειαστεί να αφαιρέσετε το ελαιόλαδο από τη σαλάτα του γεύματός σας. Μια επιπλέον καλή συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να κινηθείτε περισσότερο π.χ. περπάτημα ή τρέξιμο την ίδια μέρα ή και τις αμέσως επόμενες.
  2. Μπορείτε να καταναλώνετε σπιτικά γλυκά τύπου κέικ , μηλόπιτες ή και κουλουράκια 2-3 φορές την εβδομάδα, που παρασκευάζετε οι ίδιοι με φρουκτόζη αντί για ζάχαρη, γάλα 1.5% στη θέση του πλήρες, λιγότερα αυγά ή μόνο ένα στη συνταγή σας και αλεύρι ολικής άλεσης. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κουβερτούρα αντί για σοκολάτα γάλακτος στην προετοιμασία των γλυκών ή ακόμα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα πχ. σταφίδες και ξηρούς καρπούς αν θέλετε νε αποφύγετε και τη σοκολάτα υγείας.
  3. Αν πάλι δεν σας αρκούν τα παραπάνω, τότε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πιο υγιεινά γλυκίσματα κατά τη διάρκεια αυτής, ώστε να μπορείτε να τα καταναλώνετε καθημερινά. Ορισμένα από αυτά περιέχουν ελάχιστα λιπαρά ή και καθόλου. Μια καλή επιλογή για να «ξεγελάσουμε» την υπογλυκαιμία μας ή τη «λιγούρα» μας είναι 1 γιαούρτι 1-2% σε λιπαρά με λίγο μέλι ή 1 φρυγανιά με μέλι ή 1 μήλο ή αχλάδι με μέλι και κανέλλα εναλλακτικά με 3-4 αποξ. δαμάσκηνα ή σύκα ή βερίκοκα ή 1 μικρό κομμάτι παστέλι εναλλακτικά με 1 μπάρα δημητριακών με φρούτα ή με σοκολάτα ή μόνο 15-20 γρ. σοκολάτα υγείας ή 1 μπολ ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη ή 1 μπολ κρέμα καραμελέ με γάλα 1.5% (χωρίς ζάχαρη) εναλλακτικά με 1 μπολ ρυζόγαλο με γάλα 1.5% και λίγη φρουκτόζη στη θέση της ζάχαρης ή ακόμα καλύτερα 2-3 κ. γλ. από γλυκό του κουταλιού.

Αρκετές λοιπόν οι εναλλακτικές λύσεις που προηγήθηκαν, αρκεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το σωματικό βάρος, την ηλικία, το φύλο, τη σωματική σύνθεση, τη φυσική δραστηριότητα και την κατάσταση της υγείας του καθενός. Καθένας μας μπορεί να επωφεληθεί από τα παραπάνω πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του διατροφολόγου του ή και του ιατρού του.


About Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου

Η Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Υπήρξε νομαρχιακή εκπρόσωπος για το διάστημα 2003 - 2006 του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και υπεύθυνη διατροφής στην "Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ολυμπιακού" στην Αμαλιάδα. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις από: Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου