Διατροφή τις ημέρες του Πάσχα

Bρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Άλλοι από εμάς βιώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα με δέος μέσα από τους ύμνους των θείων λειτουργιών τηρώντας πιστά την πατροπαράδοτη νηστεία που ορίζει η θρησκεία. Ορισμένοι απλώς αναμένουν με χαρά το Μ. Σάββατο & την Κυριακή του Πάσχα για να περάσουν με τους αγαπημένους τους ανθρώπους όμορφες στιγμές.

Συνήθως οι συγκεκριμένες όμορφες στιγμές συνοδεύονται από το πατροπαράδοτο τραπέζι με τις λιχουδιές όπως το αρνί ή το κατσίκι, το κοκορέτσι ή τη γαρδούμπα, τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι και βεβαίως αρκετό κρασί ή μπύρα.

Τις περισσότερες φορές η πλειοψηφία των ατόμων το «παρακάνει» με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει τόσο το βράδυ του Μ. Σαββάτου όσο και την ημέρα της εορτής του Πάσχα. Το φαγοπότι ξεκινά από το βράδυ της Ανάστασης και συνεχίζεται από το πρωί ως το βράδυ της Κυριακής.

Η χαρά όλων είναι δικαιολογημένα μεγάλη, γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι «δυσκολίες» των καιρών δεν μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε πολύ συχνά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μήπως όμως αυτό είναι μια εύκολη δικαιολογία που προβάλλουμε για να ξεφύγουμε τελείως από το μέτρο στη διατροφή μας; Όπως και να έχει η υπερβολή αδιαμφισβήτητα βλάπτει!

Το μέτρο αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο για όλους μας τις εορταστικές μέρες που αναμένονται. Εξάλλου δεν χρειάζεται να στερηθούμε καμία από τις πασχαλινές λιχουδιές γλυκές και μη, αρκεί να ξέρουμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε στη διατροφή μας.

Πιο αναλυτικά:

  • Φροντίζουμε να έχουμε φάει ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό το Μεγάλο Σάββατο όπως (νηστίσιμο) 1-2 φέτες ψωμί ολικής με λίγο ταχίνι με μέλι και 5-6 αμύγδαλα ή καρύδια και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων (μη νηστίσιμο) 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με 4-5 κουταλιές της σούπας βρώμη με δημητριακά ολικής, αμύγδαλα και μαύρες σταφίδες ή 1 μικρή μπανάνα.
  • Συνεχίζουμε την ημέρα μας με ένα εύγευστο σνακ τύπου 1 φρέσκο φρούτο και 1 μπάρα δημητριακών ή 2 καρότα ωμά με 2-3 κράκερς ολικής ή σίκαλης.
  • Προτιμούμε το μεσημεριανό γεύμα να είναι ελαφρύ π.χ. 1 μεγάλο μπολ σαλάτα φρέσκων λαχανικών προτίμησης με λίγο ωμό ελαιόλαδο, 1 κομμάτι τυρί κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά ή 1 μικρό κομμάτι χαλβά και 1 φέτα ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο.
  • Δεν παραλείπουμε το απογευματινό μας γεύμα για παράδειγμα 1 φρούτο ή χυμό με 5-6 κομμάτια ξηρούς καρπούς.
  • Φθάνει η ώρα που βραδινού εορταστικού μενού χωρίς να νιώθουμε έντονη πείνα, αφού έχουμε μεριμνήσει με τα προηγούμενα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ξεκινάμε με το πατροπαράδοτο τσουγκρισμένο βραστό αυγό και 1 φέτα ψωμί αναμένοντας το κυρίως γεύμα που συνοδεύουμε με σαλάτα, είτε πρόκειται για γαρδούμπα, είτε για μαγειρίτσα, είτε για ψητό κρέας στο φούρνο. Μια φυσιολογική μερίδα κρέατος μας αρκεί ώστε να νιώσουμε χορτασμένοι χωρίς να στερούμαστε κάτι από το γιορτινό τραπέζι.
  • Συμπληρώνουμε το βραδινό μας με ένα ποτηράκι κρασί προτίμησης και αν δεν μπορέσουμε να αντισταθούμε στους γλυκούς πειρασμούς τρώμε μια λεπτή φέτα τσουρέκι ή 1 μικρό κουλουράκι ή έστω 1 μικρό κομμάτι γλυκό προτίμησης.
  • Δεν ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Την επόμενη μέρα (Κυριακή του Πάσχα) φροντίζουμε να ξυπνήσουμε σχετικά νωρίς ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, αφού κάνουμε ένα ελαφρύ πρωινό τύπου 1 ποτήρι γάλα ελαφρύ ή 1 φλιτζάνι καφέ ελληνικό με 1 κουλουράκι ή 1 λεπτή φέτα τσουρέκι, να περπατήσουμε για καμιά ώρα στη φύση αν ο καιρός το επιτρέπει.
  • Μετά τον περίπατο επιστρέφουμε για να γευθούμε μια μικρή μερίδα από το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι με συνοδεία φρέσκιας ντομάτας ή φρέσκου λαχανικού προτίμησης χωρίς να υπερβάλουμε στην ποσότητα του κρέατος εφόσον πρόκειται για «κολατσιό».
  • Όταν έρθει η στιγμή του μεσημεριανού εορταστικού γεύματος γεμίζουμε το μισό μέρος του πιάτου μας με λαχανικά για σαλάτα που βρίσκονται στο τραπέζι. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ¼ του πιάτου με ένα κομμάτι κρέας από αρνί ή κατσίκι ή χοιρινό αφαιρώντας το δέρμα ή την «πέτσα» ή το ορατό λίπος αν πρόκειται για μπριζόλα. Ολοκληρώνουμε το υπόλοιπο ¼ του πιάτου με 2-3 κουταλιές σούπας πατάτες φούρνου ή λίγο ρύζι ή μια φέτα ψωμί.
  • Συνοδεύουμε το φαγητό μας με μουστάρδα αποφεύγοντας άλλα dressings με μαγιονέζα κ.τ.λ.
  • Πίνουμε 1-2 ποτηράκια κρασί ή 1 μπύρα αν το θελήσουμε ή μόνο νεράκι.
  • Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος και το τέλος της εορταστικής συνάντησης με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, καλό θα είναι να μην ξαπλώσουμε αλλά να εκμεταλλευτούμε την ημέρα για έναν ακόμα περίπατο (μετά από 1-2 ώρες) που μπορούμε να συνδυάσουμε και με μια ευκαιρία για ένα καφεδάκι.
  • Φθάνοντας το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και έχοντας γιορτάσει, έχοντας χαρεί, φάει και περάσει όμορφα ας αρκεστούμε σε ένα ελαφρύ βραδινό π.χ.1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με 1-2 φρυγανιές ολικής ή σίκαλης και 1 φρούτο.

Έτσι απλά, έξυπνα και υγιεινά μπορούμε να διανύσουμε τις άγιες μέρες του Πάσχα χωρίς να νιώθουμε τύψεις τις επόμενες μέρες για την υπερκατανάλωση φαγητού που προηγήθηκε. Εξάλλου το νόημα που έχει για τον καθένα μας ο εορτασμός του Πάσχα μπορεί και να είναι ξεχωριστό……

Καλό σας Πάσχα με υγεία και ευτυχία!


About Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου

Η Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Υπήρξε νομαρχιακή εκπρόσωπος για το διάστημα 2003 - 2006 του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και υπεύθυνη διατροφής στην "Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ολυμπιακού" στην Αμαλιάδα. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις από: Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου